WSV De Wandelvriend Aalten

Wandelsportvereniging “De Wandelvriend” is opgericht in Aalten op 13 oktober 1955. De vereniging is erg aktief en organiseert jaarlijks diverse wandeltochten in Aalten.

Door Alfons Wagener

Hij stond allang op onze wensenlijst. De vierdaagse in de Belgische Ardennen genaamd de MESA. Dit is de Franstalige afkorting van de Europese Mars van de Herdenking en Vriendschap (Marche Européenne du Souvenir et de l’Amitié). Een vierdaagse die georganiseerd wordt door het Belgische leger.

We hadden ons ingeschreven voor het totale pakket d.w.z. verblijf op een camping met onze eigen caravan, eten (ontbijt, lunchpakket en diner) inschrijfgeld en de busreizen naar de start/finishplaatsen. De organisatie had in een drietal plaatsen op campings ruimte ingehuurd. Wij kregen een plaats toegewezen op camping Benelux in La Roche-en-Ardenne. Bovendien hadden ze campings in Bastogne en in Houffalize. Voor wandelaars, die niet beschikken over een caravan of camper was er de mogelijkheid te overnachten in militaire tenten. Ze hebben ook een tiental partnersteden waaruit ze jaarlijks 4 steden kiezen, die als start/finishplaats fungeren. Dit jaar hadden ze gekozen voor Arlon (hoofdstad van de provincie Luxemburg) Martelange, Bastogne en St.Hubert.

Elke dag begonnen we met het ontbijt, dat vanaf 05.00 uur genuttigd kon worden en waarna je tevens je lunchpakket meekreeg. Vanaf 06.30 uur kon je in een bus stappen. Vanaf onze camping waren dat 9 bussen met wandelaars. Om circa 07.00 uur vertrokken de bussen in konvooi naar de startplaats. Voorafgegaan door een busje met zwaailichten en begeleid door een aantal militaire politieagenten op motoren, die op elke kruising alle verkeer stilzetten, zodat de bussen ongehinderd konen doorrijden. Een echte belevenis.

Bij aankomst in de startplaats kon je ook meteen aan de wandeling beginnen. Je startkaart werd gescand wanneer je al een eindje op weg was. Onderweg werd je nog 2 keer gescand en ook nog eens een keer aan het eind. Halverwege elke wandeldag was er een groot rustpunt (Grande  Halte)  voor alle wandelaars.

Wij hadden gekozen voor de langste afstand (4×32 km) zodat we ca. 15 à 16 km moesten wandelen voor we dit rustpunt hadden bereikt. Omdat we nogal wat hoogtemeters moesten bedwingen zochten we onderweg nog een extra rustpunt. Wel kregen we op het grote rustpunt elke dag een ijsje (cornetto) aangeboden en ook aan de finish kregen we zo’n ijsje. Na terugkomst kon je de bus weer opzoeken en zodra deze vol zat werd er teruggereden naar de camping. Na de douchebeurt konden we vanaf 17.30 uur van het diner gaan genieten, waarna we vroeg ons bed opzochten.

Pittige grindpaden

De routes waren zeer pittig. Vooral ook door de ondergrond waarop gewandeld moest worden en de hoogteverschillen die overbrugd moesten worden. Veel bospaden, grindpaden en karrensporen waardoor je steeds moest opletten waar je je voeten kon plaatsen. Gelukkig waren het 4 zonnige dagen. Doordat je veel in bossen liep hadden we helaas maar weinig mooie uitzichten.

De eerste startplaats was Arlon. Dit was 5 kwartier rijden met de bus en dit was ook de verst afgelegen startplaats. Het hoogteverschil dat deze dag overbrugd moest worden was 130 meter. De tweede dag vanuit Martelange was het hoogteverschil 148 meter. Vanaf Bastogne op de derde dag moesten we 145 meter hoogteverschil overbruggen. Wel liepen we deze dag minder door bossen, zodat we ook nog iets van de omgeving konden zien. Op de laatste dag vanaf St.Hubert was het hoogteverschil maar liefst 163 meter. De bepijling van de routes was perfect. Er was werkelijk geen gebrek aan pijlen.

Alfons en Diny Wagener

In Bastogne werd er gestart bij het oorlogsmuseum, waar een indrukwekkend standbeeld stond. Vanuit St.Hubert was het bijzonder, dat we via het plaatselijk kerkhof op weg gingen. Al met al een bijzonder en vermoeiende ervaring rijker keerden we weer terug naar Aalten.